‘Louis’ Ademen. Ademen Henry. Je ademt niet.
‘Ik’ Au!
‘Louis’ Doe je best eens, adem naar de pijn.
‘Ik’ Hoe dan mafkees?
Deze conversatie heb ik jarenlang gevoerd (steeds in iets aangepaste vorm) met mijn Shiatsu masseur Louis.
Ik bergreep het eigenlijk nooit zo goed. Hij vond dat ik te weinig ademde of te veel of te hoog? Verwarrend.
En trouwens, ik kon een marathon lopen binnen 3,5 uur. Dus dat ademen van mij zat wel snor? Toch?
Niet dan?
Nee dus!
Ik heb de afgelopen weken wat boeken gelezen over ademhaling en ben een cursus aan het volgen. Mijn conclusie na wat grasduinen is dat we allemaal prima kunnen ademhalen, want we gaan niet dood. Maar optimaal ademhalen – zo dat het onze gezondheid ondersteund – doen wij westerse mensen meestal niet. En dit kan tot een schrikbarende hoeveelheid gezondheidsklachten leiden. Hou je vast:
- Astma
- Allergien
- Vermoeidheid
- Slechte concentratie
- Obesitas
- Laag energie niveau
- Depressies
- Slaap problemen
- Mentale problemen
- Slechte houding (gebogen, schouders naar voren)
- Etc.
Maar dat is toch raar hoor ik je denken. Wat doe ik dan fout? Om die vraag te beantwoorden, moet ik iets uitleggen over de werking van onze ademhaling. Zoals we allemaal wel weten hebben de meeste van onze organen en onze spieren zuurstof (O2) nodig om te kunnen functioneren.
Die zuurstof ademen we in via onze longen. In de longen bevinden zich de longblaasjes, waar zuurstof wordt afgegeven aan het bloed en koostofdioxide (CO2) wordt afgegeven aan de lucht in de longen. De O2 hecht zich aan hemoglobine in het bloed en de CO2 wordt uitgeademd. Dit mag je meteen weer vergeten. Wat je moet onthouden is dit!
CO2 en O2 hebben elkaar nodig. CO2 is niet alleen een afvalproduct. CO2 is nodig in het bloed om de zuurstof weer los te koppelen van hemoglobine. Als je onvoldoende CO2 in je bloedbaan hebt dan kun je naar adem happen tot je blauw ziet de zuurstof in je bloed gaat niet terechtkomen bij je organen en spieren. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij hyperventilatie. Je ademt dan veel te veel CO2 uit, waardoor de zuurstof onvoldoende wordt afgegeven aan je spieren en organen. Terwijl die zuurstof dus wel in je bloed aanwezig is.
Het gaat dus om een goede balans tussen O2 en CO2. Deze balans is bij veel mensen verstoord. Dit komt bijvoorbeeld doordat we door onze mond ademen in plaats van door onze neus of doordat we (bijvoorbeeld door stress) veel te veel ademen. Als je via je mond ademt verlies je teveel CO2, hetzelfde gebeurd als je oppervlakkig en veel/vaak ademt.
De grap is dat als je op je ademhaling gaat letten – wat ik de afgelopen weken heb gedaan – dat je ademhaling dan heel vaak niet optimaal is. Let er maar eens op.
Boksen is een mooi voorbeeld. Gerard zegt vaak tegen mij at ik mijn mond dicht moet doen. Weet ik wel, maar klaarblijkelijk ga ik via mijn mond ademen als ik mij concentreer of inspan. En hij heeft gelijk. Je kunt het zelfs zelf voelen. Probeer maar een consequent via je neus te ademen tijdens het sparren. Je zult merken dat er dan veel meer kracht in je stoten komt. Vooral als je tijdens je stoot krachtig uitademt via je neus overigens.
Beter ademen is relevant voor ons allemaal. Concreet kan het je helpen om je slaap te verbeteren, je houding en bij voorbeeld je energie niveau.
De algemene tip is adem altijd door je neus en probeer minder vaak (rustiger) te ademen. Hierdoor verbetert de balans tussen O2 en CO2 en ontspan je tegelijkertijd.
De komende weken zal ik tijdens de trainingen steeds wat oefeningen met jullie doen. Als jullie dat leuk vinden natuurlijk.