Minder stress met Andy

Stress heeft een sterk negatief effect op je Parkinson symptomen. 
Ja, duh! Zeg je waarschijnlijk. Dat wist je al lang. 
Waarom ik het er dan toch over wil hebben? De wetenschap heeft dit verschijnsel ook ontdekt. Vorige maand is een artikel verschenen met de conclusies van een onderzoek onder 5000 Parkinson patiënten. Het zoals altijd dodelijk saaie artikel heb ik bij dit mailtje gevoegd. Wat ik altijd doe, is meteen doorbladeren naar de conclusies. 

Dat zijn er drie:

1.  Mensen met parkinson ervaren meer stress dan ’normale’ mensen

2.  Alle Parkinson symptomen worden erger tijdens stressvolle perioden

3.  Parkinson patiënten die aan mindfulness doen ervaren dat hun symptomen sterk verbeteren.


Dat is toch wel erg interessant. Zoals altijd staat er onderaan het artikel dat er meer onderzoek nodig is, maar ik geloof het zo wel! Voor mij is dit een goede aansporing om weer eens wat regelmatiger te mediteren.
Voor wie dat nog nooit gedaan heeft kan je ik je adviseren om eens te proberen en te starten met monnik Andy Puddicombe. Andy heeft in 10 jaar een meditatie imperium uit te grond gestampt met als doel om meditatie toegankelijk te maken bij iedereen. Bij Andy geen vaag gedoe, maar gewoon hele praktische oefeningen. Je hoeft niet veel te onthouden of te doen, Andy praat je met zijn prettige stem door alle oefeningen heen.


In de TED Talk legt Andy uit wat mindfulness is en hoe het het simpel heeft gemaakt. 
https://www.ted.com/talks/andy_puddicombe_all_it_takes_is_10_mindful_minutes?utm_campaign=tedspread&utm_medium=referral&utm_source=tedcomshare

Wil je oefeningen doen met Andy dan kun je zijn app downloaden in de appstore of de playstore. De app heet Headspace. Helaas moet je er wel voor betalen, maar hij is zijn geld zeker waard.

Heb je Netflix en wil je het eens gratis proberen. Headspace heeft ook een aantal oefeningen op Netflix staan.

4 simpele manieren om te stoppen met je uitstelgedrag (zonder wilskracht).

We stellen allemaal wel eens dingen uit die we eigenlijk wel zouden moeten doen.  En meestal balen we daarvan. Want het is zo onlogisch. Waarom zou je in godsnaam iets niet doen want goed voor je is?

Nou simpel, zo zijn we nou eenmaal gebouwd.

Of je het nu fijn vindt of niet, veel van je gedrag wordt gestuurd (onbewust) door je limbisch systeem. Dit is het oudste deel van je hersenen – noemen we ook wel reptielenbrein. Je reptielenbrein zorgt dat je overleeft; honger? Eten! Bang? Rennen! Angstig? Niets doen, stapje terug! Het reptielenbrein leeft in het hier en nu.

Wil je iets nieuws of spannends proberen? Je reptielenbrein zal proberen je tegen te houden. Gelukkig heb je nog je neo cortex (een nieuwer deel van je brein), waarmee je beslissingen neemt die je toekomst betreffen.

Je reptielenbrein en je neo cortex zijn continue bezig met een wedstrijdje handje drukken. Helaas wint je reptielenbrein vaak. Omdat deze beslissingen volledig automatisch (en dus onbewust) neemt.

Tenzij je iets bedenkt om je reptielenbrein het zwijgen op te leggen zit er niets anders op dan je reptielenbrein voor de gek houden.

Hoe dan?

  1. Nou bijvoorbeeld door te bedenken wat iets je in het hier en nu oplevert. Want alleen iets wat nu een goedgevoel geeft krijgt een OK van je reptielenbrein.

Een voorbeeld is sporten. Je weet dat een paar keer per week trainen goed voor je is, Maar op het moment dat je moet voelt het toch onaangenaam. De truc is om het leuker te maken. Ga bijvoorbeeld sporten met je beste vriend. Of als je joggen niet leuk vind, ga dan iets doen wat je wel leuk vind. Wandelen bijvoorbeeld. Alle beweging is beter dan geen beweging. 

2. Verklein je doelen tot dagelijkse taken die je makkelijk kunt doen.

Een boek schrijven? Vrijwel zeker dat je reptielenbrein dat uitstelt. Veel te ver in de toekomst en eng (ben je wel goed genoeg?). Maar iedere dag iets schrijven en dat bijhouden op een kalender (iedere dag een kruisje vormt een ketting, die je niet mag of wil verbreken).

Veel schrijvers gebruiken deze truc om hun reptielenbrein om de tuin te leiden. Één pagina per dag schrijven geeft een goed gevoel, dat wil je reptielenbrein wel in mee gaan. Plus, een pagina per dag is op jaarbasis ook een boek. 

3. Zorg dat je reptielenbrein niet mee kan doen

Automatiseer zoveel mogelijk dingen in je leven. Als je reptielebbrein geen beslissing hoeft te nemen, dan kan hij het ook niet uitstellen. Zo kun je bijvoorbeeld die gezonde lunch ’s avonds al klaar maken. Ook je kleren kun je voor de volgende dag al klaarleggen. Als je alle apps en notifications van je telefoon gooit, dan hoef je geen beslissing nemen om er al dan niet naar te kijken.

4. Leer jezelf de 5 minuten regel aan

Als je voelt dat je iets niet wilt doen of wilt uitstellen, maak dan met jezelf de afspraak dat je het toch 5 minuten gaan doen. Meestel zul je merken dat je dan toch de hele taak gaat volbrengen. Je reptielenbrein heeft de pest aan dingen die vervelend zijn en lang duren. Maar iets vervelends een paar minuten doen? Dat is wel te doen.