“If my mind can conceive it, if my heart can believe it–then I can achieve it.” Mohammed Ali

Vanmorgen stond ik ineens handdoeken op te vouwen. ‘Nou en?’, denk je misschien. Dat doen we allemaal wel eens. Maar ik kon dat dus niet meer de afgelopen twee jaar. Of het kostte me meer dan 10 minuten per handdoekje. Wat ook geen pretje is. Het zijn dit soort kleine overwinningen die mij de moed geven om verder te gaan met experimenteren met mijn lichaam. Wondermiddelen bestaan niet, daar ben ik inmiddels wel van overtuigd. Maar dat betekent niet dat je geen successen kunt boeken. Net zoals veel Parkinson patiënten die ik ken, probeer ik in ieder geval controle terug te krijgen over mijn mogelijkheden. Ik zal waarschijnlijk nooit meer de marathon lopen in drie uur. Maar met een half uurtje joggen ben ik ook heel blij.

De afgelopen weken heb ik samen met Adriaan en Ed (onze bokstrainers) een online cursus gevolgd van Rock Steady Boxing. De cursus is ontwikkeld in de Verenigde Staten op basis van de ervaringen die men daar sinds tien jaar heeft met het geven van bokstraining aan Parkinson patiënten. Het doel van Rock Steady Boxing is om Parkinson patiënten te inspireren en te helpen om terug te vechten. Het programma combineert non-contact boksen met fitnessoefeningen en is speciaal ontwikkeld voor mensen met Parkinson. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het programma effectief werkt voor het terugdringen of vertragen en soms zelfs terugdraaien van Parkinson symptomen.

Voor het schriftelijke deel van de cursus zijn Adriaan en Ed inmiddels met vlag en wimpel geslaagd. Maandag doen ze het praktijkexamen. Daarmee hebben we de kennis in huis om op een uitdagende, leuke én veilige manier te kunnen trainen. 

Begin januari organiseren we een tweetal proeftrainingen bij boksschool Gerard Bok. De data zal ik nog voor de kerst communiceren. Inmiddels hebben zich twintig mensen gemeld die serieuze belangstelling hebben om te komen trainen. Ook dat gaat dus de goede kant op.

Het enige urgente probleem dat ik nu nog heb, is dat ik mijn vrouw ook heb verteld dat ik de was kan opvouwen ;-).

Volgende week kom ik bij je terug met meer details.

Met warme groet,

Henri