Sporten moet!!

Maar waarom eigenlijk? Voor het antwoord op die vraag moeten we terug naar onze oorsprong. Wij mensen zijn ooit op twee benen gaan lopen. De meeste parkinson patiënten zijn zich er wel bewust van dat dit een heel bijzonder kunststukje is. Het vereist een enorme hoeveelheid coördinatie van de hersenen om het lichaam in balans te houden op twee ledematen. Tel daarbij op dat we ook nog eens heel kwetsbaar zijn in de natuur, want we beschikken niet over bijzonder veel kracht of natuurlijke wapens (klauwen, tanden, gif etc.). Die kwetsbaarheid maakte dat we ook nog eens scherp onze omgeving in de gaten moesten houden. Wetenschappers denken dat we onze grote en krachtige hersenen ontwikkeld hebben door de uitdaging die lopen op twee benen in een zeer gevaarlijke omgeving met zich meebracht. De prijs die we betalen voor ons krachtige brein is echter hoog. Ons brein verbruikt namelijk zeer veel energie. 

En daar ligt de sleutel tot het antwoord op de vraag waarom je moet sporten. Lichamelijk zijn we lang niet meer zo actief als we ooit waren toen we nog in gevaarlijke omstandigheden probeerden te overleven. Zeker als we ouder worden doen we steeds minder een beroep op onze fysieke mogelijkheden én daarmee wordt ook ons brein minder uitgedaagd. Het gevolg is dat onze spieromvang afneemt én dat ons brein minder nieuwe verbindingen aanmaakt. De natuur is nu eenmaal zo dat geen energie gestoken wordt in zaken die niet gebruikt worden. “Use it or lose it” zeggen de Amerikanen zo mooi. 

Door te sporten en tegelijkertijd een cognitief beroep op je hersenen te doen ga je achteruitgang van lichaam en geest tegen. 

Sporten waarbij je veel moet nadenken, je omgeving in gaten moet houden en veel informatie moet verwerken doen het meest voor je lichamelijke en geestelijke conditie. Dit is de reden dat boksen zo goed werkt voor parkinson patiënten. Niet alleen werk je tijdens bokstraining continue aan je balans, tegelijkertijd moet je scherp reageren op wat er in je omgeving gebeurd. 

Wil je meer weten? Lees dan dit artikel of bekijk deze video over parkinson boksen. 

“If you only do what you can do, you will never be more than who you are.” ― Master Shifu (Kung Fu Panda)

Vijf jaar geleden was ik aan het werk bij een klant en kon ik ineens niet meer vlot typen met mijn linkerhand. Vandaag typt mijn linkerhand weer vrolijk mee. Tien vingers blind in een heel behoorlijk tempo. Waarom? Ik weet het niet. Ik heb wel zo mijn vermoedens. Naast medicatie speelt drastische verandering van mijn levensstijl (voeding/vasten, intensief sporten/boksen, regelmatig leven/weinig stress) volgens mij een belangrijke rol. 

Iedere dag iets nieuws leren of proberen is mijn motto. Dit levert me veel plezier op want iedere kleine overwinning is er een om te vieren. Zo is mijn fascinatie voor boksen ook gestart. Ik had erover gelezen en ben gewoon eens met mijn schoonvader mee gegaan naar zijn club. Dit was vooral heel erg leuk door de sfeer van zo’n oude traditionele Rotterdamse boksclub, maar eigenlijke voelde ik me vooral erg onhandig tussen al die goed getrainde boksers en dus niet op mijn plaats. Toen ben ik eens gaan kijken in Ede waar ze lessen geven speciaal voor mensen met Parkinson. Ook daar vond ik de oefeningen best uitdagend. Maar ik zag ook dat het voor mij met een beetje training en doorzettingsvermogen wel haalbaar was. Van het een komt het ander. Tot mijn eigen verbazing ben ik nu initiatiefnemer van Parkinson Boksen Rotterdam, hebben we een echte boksschool waar we kunnen trainen, hebben we gecertificeerde trainers en enige tientallen mensen die willen komen trainen. Ook mijzelf heeft het al veel gebracht. Ik ben veel beter gaan bewegen en ik vind boksen inmiddels zo leuk dat ik mijn garage heb omgebouwd tot een mini privé boksclub en hebben we bij mij thuis regelmatig oefen trainingssessies met de hele familie (mijn schoonvader, oudste dochter, schoonzoon en vrouw).

Hoogste tijd dus om officieel open te gaan en mijn goede ervaringen met jullie te delen.

Op dinsdag 21 januari organiseren we een eerste kennismaking met Parkinson Boksen Rotterdam bij boksschool Gerard Bok. We starten om 16 uur en sluiten af rond 17 uur. Je kunt de sfeer proeven van de boksclub, kennismaken met onze trainers en, als je daar zin in hebt, wat oefeningen met ons meedoen die we ook in de gewone trainingen doen. Makkelijk zittende sportieve kleding en sportschoenen zijn handig.

Wil je hierbij zijn? Meld je dan aan voor de kennismakingstraining door een reply op dit mailtje. Als je iemand meeneemt, wil je me dat ook even laten weten.

*Onze trainingen zijn laagdrempelig en bedoeld voor mensen met Parkinson. Daar de boksschool drempels heeft, raden we je aan als je daar moeite mee hebt je eigen ‘cornerman’ mee te nemen. Een cornerman is een partner, vriend of familielid die jou kan ondersteunen als dat nodig is.

Adres:

Boksschool Gerard Bok
Delfgaauwstraat 38
3037 LN Rotterdam

Google maps

https://goo.gl/maps/Q48n4rhaXzYqDTj37
In de buurt van de boksschool is over het algemeen voldoende parkeerplaats.

Je kunt ook Tram 25 nemen. Vanaf Halte Schieweg is het zo’n 10 minuten lopen. 

Met warme groet,

Henri

T.  06 51515362
E. Henri@parkinsonboksenrotterdam.nl
I. www.parkinsonboksenrotterdam.nl
www.boksschoolgerardbok.nl