Fasting is the greatest remedy– the physician within

Ik experimenteer veel en graag met mijn lijf. Soms ervaar ik geen enkel effect (acupunctuur, CBD olie, yoga, glutenvrij eten) en stop er dan ook weer mee. Gelukkig vind ik af en toe ook iets dat echt effect lijkt te hebben op hoe goed ik me voel. Voorbeelden daarvan zijn boksen, minderen met suikers, alcohol en koolhydraten, stressreductie én Intermittent Fasting (Periodiek vasten). Over het laatste wil het vandaag hebben, omdat ik er zelf heel enthousiast over ben, maar ook omdat ik er veel vragen over krijg. 

Wat is Intermittent Fasting?

Kort en bondig; het uitstellen van de consumptie van calorieën gedurende een deel van de dag of enkele dagen in de week. De meest voorkomende varianten zijn; 2 dagen per week helemaal niet eten of iedere dag minimaal 16 uur niet eten. 

Als je op internet gaat zoeken, dan blijken veel mensen dit te doen om af te vallen, maar daar is het mij niet om te doen. Sterker nog, afvallen met parkinson is meestal geen goed idee (tenzij je echt overgewicht hebt, dan is het een leuke bijvangst). Gewoon goed eten op de momenten dat het mag dus. 

Waarom zou je Intermittent Fasting dan wel doen?

Mijn eigen ervaring is dat ik me veel energieker voel gedurende de dag en dat veel van mijn parkinson symptomen sterk vermindert zijn (of verdwenen) sinds ik dit doe. Ik weet het, dat is geen bewijs. Het kan ook door iets anders veroorzaakt worden (of door een combinatie van dingen). Nu is er gelukkig een overzichtsstudie gepubliceerd in de New England Journal of Medicine (een wetenschappelijk toptijdschrift).

Laten we eens kijken wat de wetenschap hiervan vind.

Eerst maar even de overall conclusies.

Intermittent Fasting;

  1. Houdt je bloedsuiker (glucose) op een constant niveau
  2. Verhoogd je weerstand tegen stress
  3. Remt ontstekingsreacties van je lichaam

Wat betekent dit nu? Door het vasten geef je je lichaam als het ware meer tijd om afvalstoffen op te ruimen en te bouwen (nieuwe cellen, spierweefsel etc). Dit wordt ook gezien als onze natuurlijke staat. Als jager verzamelaar kon je niet drie keer per dag eten (en snacken tussen door). Met een beetje mazzel had je na een dag jagen en zoeken één maaltijd bij elkaar. Maar er waren ongetwijfeld ook dagen dat je hele dagen niets had. Het lichaam is erop gebouwd hiermee om te gaan. Tijdens de vastenperiode gaat het lichaam in de stand (onderhoud en bouwen), tijdens voedingsperiode is het lichaam ingesteld op verteren, opslaan van energie (vetten, glucose) en onschadelijk maken van indringers (immuunsysteem). Door continue te eten – wat de meesten van ons doen – ontstaan allerlei problemen omdat het lichaam minder effectief wordt in met name onderhoud en opruimen. Dit laatste heeft te maken met een proces dat ‘autophagie’ heet. In goed Nederlands zelfherstel. Het werkt als volgt. In de periodes dat je lichaam geen voedingsstoffen krijgt (vasten) breekt je lichaam oude cellen en afvalstoffen af en maakt hier nieuwe bouwmaterialen waarmee o.a. nieuwe cellen en bijvoorbeeld groeihormonen worden gemaakt. Er is geen reden voor je lichaam om dit te doen als je constant voedingsstoffen blijft toevoegen.

Leuk, maar wat heb je eraan?

  1. Je leeft langer (dit is keihard aangetoond in allerlei dierproeven)
  2. Meer uithoudingsvermogen
  3. Betere balans en coördinatie
  4. Beter geheugen en cognitieve vaardigheden
  5. Vermindert risico op diabetes en neuro degeneratieve aandoeningen (parkinson, alzheimer etc)
  6. Verhoogd het zelfherstellend vermogen van het lichaam

De auteurs van het artikel spreken het vermoeden uit dat Intermittent Fasting een therapie kan zijn bij de volgende ziekten:

  1. Obesitas
  2. Diabetes
  3. Kanker
  4. Cardiovasculaire aandoeningen
  5. neuro degeneratieve aandoeningen
  6. Astma
  7. MS
  8. Artritis

Maar daar is nog wel meer onderzoek voor nodig.

Hoe doe je het en is het moeilijk?

Je hebt 2 varianten:

  1. 1 à 2 dagen in de week niet eten (Heb ik nog nooit geprobeerd)
  2. Iedere dag de tijd dat je eet beperken (ik eet alleen tussen 12 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds)

Ik vind het zelf redelijk makkelijk om te doen. Eigenlijk komt het neer op op tijd eten ’s avonds en mijn ontbijt overslaan. Door overdag veel te drinken – water, koffie, thee zonder suiker en melk uiteraard – onderdruk ik mijn hongergevoel. Verder helpt het als je huisgenoten mee doen. Als er continue mensen in je buurt aan het eten zijn, dan vraag je wel heel veel van je discipline. Maar als je niet teveel met voedsel wordt geconfronteerd, dan is het redelijk makkelijk vol te houden. Je lichaam went eraan, het hongergevoel wordt snel minder. Ten slotte is het een goed idee om het jezelf moeilijker te maken in tijden van zwakte. Pak je bijvoorbeeld graag een koekje als tussendoortje? Zorg dan gewoon dat je deze niet in huis hebt.

Binnenkrijgen van voldoende calorieën was voor mij wel een dingetje. Afvallen wil ik zeker niet. Ik heb dat opgelost door een aantal weken mijn calorieën te tellen (daar zij apps voor). Ik bleek inderdaad te weinig binnen te krijgen. In plaats van meer eten ben ik daarop items gaan toevoegen die veel calorieën bevatten. Bijvoorbeeld noten, vette yoghurt, eieren. 

Laatste tip nog gun jezelf af en toe een off-day. Dat maakt het op de lange termijn alleen maar makkelijker heb ik gemerkt.

Wil je dit gaan proberen, stel me dan gerust vragen. Ik heb nog veel meer informatie dan ik hier kwijt kan. Even overleggen met je arts en/of diëtist is natuurlijk ook altijd verstandig.