Sport is onnatuurlijk

“I hated every minute of training“, Mohammed Ali

Heb je je wel eens afgevraagd waarom het zo moeilijk is om jezelf er toe te zetten om te sporten, terwijl je weet dat het goed voor je is? Onze evolutie blijkt hiervoor verantwoordelijk. Het ligt dus niet aan jou dat je liever op de bank blijft liggen in plaats van een rondje stevig wandelen, boksen of oefeningen doen.

Ik ben een zeer vermakelijk boek aan het lezen van Daniel Liebermann (Harvard Professor), waarin hij allerlei voor ‘waar’ aangenomen zaken uit de wereld van sport onderuit haalt.

Lieberman is een antropoloog die bij natuurvolkeren in Afrika en Zuid Amerika onderzoek heeft gedaan. Lieberman is een hardloper. Tot zijn verbazing werd hij bij je volkeren waar hij te gast was uitgelachen als hij ging trainen. Hoewel deze mensen veel bewogen, begrepen ze niet waarom iemand bij zijn volle verstand zich zou willen inspannen zonder dat daar een echte noodzaak voor is. Dat is namelijk zonder van je energie. Ze vonden het zo raar, ze hadden er letterlijk geen woorden voor. Een woord voor sport bestaat bij deze volkeren niet. Sport bestaat niet. Bewegen doe je alleen als het moet. Je moet zuinig zijn op je energie. Voor luieren en rondhangen hebben ze wel woorden ;-).

Voor mij is dit een absolute eyeopener. Ik heb nooit zin om te gaan trainen. Ik vind het meestal een heel fijn gevoel als ik geweest ben, maar van tevoren? Nee, echt niet!

Als je je dus realiseert dat sporten ons niet in het bloed zit (eerder het tegenovergestelde), dan moet je misschien stoppen met jezelf martelen met goede voornemens. Waar je je toch niet aan gaat houden!

Wat je wel kunt doen is bijvoorbeeld sporten verpakken in iets wat je wel van nature leuk vind. Daarom vinden wij koffie drinken en kletsen zo belangrijk bij Parkinson Boksen Rotterdam. Het sociale is een belangrijker motivator dan het sporten om te komen.

Je kunt jezelf dus tot  bewegen motiveren door het te combineren met wat anders. Zo heb ik bijvoorbeeld de afspraak met mezelf dat ik altijd de fiets neem of ga wandelen als ik ergens heen moet. Dat levert iedere week best wel wat beweging op. Dan is het dus geen sport, maar noodzaak en dus makkelijk te doen.

Ook thuis kun je oefeningen verpakken als iets anders. Bijvoorbeeld als leuk of noodzakelijk. Iedereen heeft bijvoorbeeld een trap, die kun je zuchtend en steunend op lopen. Maar wat als je nu eens vanaf nu iedere trap zo hard mogelijk beklimt. Omhoog moet je toch!

Wat je ook kunt doen is bewegen koppelen aan iets anders. Lees deze blog nog eens. ‘Waarom je geen motivatie nodig hebt om iedere dag te sporten’.

Veel plezier met het leuk maken van beweging. Ik ben heel benieuwd naar jullie ideeën!

2. Probeer eens twee Squats per dag te doen (gekoppeld aan iets anders).

Squat uitdaging. Hier is hoe ik het doe.

Mijn koffie apparaat heeft wat tijd nodig om op te warmen. Tot voor kort stond ik dan wat stom voor me uit te staren tot de knipperende lampjes uitgingen. Tot ik bedacht dat ik die tijd ook kon gebruiken om een paar squats te doen. Dat gaat prima en levert ongemerkt een hoop op. Reken maar mee. 3 koffie per dag X 3 squats X 7 dagen = 63 squats per week zonder enige moeite.

Probeer het eens.

Hier nog een keer de juiste techniek.

Met de squat train je spiergroepen uit je boven- en je onderlichaam. Je pakt vooral de bovenbenen en bilspieren aan maar ook je rug, je gehele core eigenlijk, moet hard werken. Bovendien verbrand je met de squat veel calorieën omdat je grote spiergroepen in je lichaam aanspreekt. Squatten versterkt spieren, bindweefsel, gewrichtsbanden en pezen van met name de benen, billen, enkel- knie- en heupgewricht. Maar squatten vergroot ook de flexibiliteit en balans waardoor de kans op blessures aardig afneemt. 

Maar hoe doe je nou de perfecte squat. Het is namelijk wel een oefening die je goed moet uitvoeren wil hij effectief zijn. Plus, wanneer je de squat niet goed doet, kan hij ook blessure gevoelig zijn. Let dus goed op.De squat goed uitvoeren is veel belangrijker dan de squat zoveel mogelijk doen. Kwaliteit boven kwantiteit zeg maar. 

OK daar gaat ie…

  • Ga rechtop staat met je voeten iets breder dan heupbreedte.
  • Duw je borst naar voren en rol je schouders naar voren, omhoog en naar achteren. Hou ze daar achter, maar altijd laag, weg van je oren
  • Span nu je buik- en rugspieren aan door je navel iets in te trekken

Naar beneden: De start van de squat

  • Duw de billen naar achter en houd je borst / bovenlichaam rechtop. Zak omlaag alsof je boven een vieze Franse toilet gaat hangen. Ga zover omlaag dat je bovenbenen evenredig aan de vloer zijn, of je benen 90 graden.
  • Blijf recht vooruit kijken en niet naar beneden. Zo voorkomt je een bolle bovenrug
  • Je gewicht blijft op je hakken. Met je tenen kun je wiebelen in je schoenen. Het kan kloppen dat je het idee krijgt achterover te kiepen. Als je daar bang voor bent, zorg dan dat je een muur achter je hebt.
  • Wanneer je met je billen naar achteren zakt en je knieën gaat buigen om te gaan zitten, houd dan je knieën boven je voeten en vooral niet voorbij je tenen. Wanneer je naar beneden kijkt blijf je ten alle tijden je tenen zien.
  • Oh. En blijf adem halen

De beweging omhoog

  • Kom omhoog met de kracht vanuit je hakken. Je duwt je hakken als het ware door de grond heen. Geen gewicht op je tenen
  • Span je bilspieren aan, je navel nog steeds ingetrokken en dus buik- en rug spieren aangespannen.
  • Kom recht omhoog, alsof iemand je aan een touwtje aan je borstkas omhoog trekt
  • Herhaal

Adem je fit

‘Louis’ Ademen. Ademen Henry. Je ademt niet.

‘Ik’ Au!

‘Louis’ Doe je best eens, adem naar de pijn.

‘Ik’ Hoe dan mafkees?

Deze conversatie heb ik jarenlang gevoerd (steeds in iets aangepaste vorm) met mijn Shiatsu masseur Louis.

Ik bergreep het eigenlijk nooit zo goed. Hij vond dat ik te weinig ademde of te veel of te hoog? Verwarrend.

En trouwens, ik kon een marathon lopen binnen 3,5 uur. Dus dat ademen van mij zat wel snor? Toch?

Niet dan?

Nee dus!

Ik heb de afgelopen weken wat boeken gelezen over ademhaling en ben een cursus aan het volgen. Mijn conclusie na wat grasduinen is dat we allemaal prima kunnen ademhalen, want we gaan niet dood. Maar optimaal ademhalen – zo dat het onze gezondheid ondersteund – doen wij westerse mensen meestal niet. En dit kan tot een schrikbarende hoeveelheid gezondheidsklachten leiden. Hou je vast:

  • Astma
  • Allergien
  • Vermoeidheid
  • Slechte concentratie
  • Obesitas
  • Laag energie niveau
  • Depressies
  • Slaap problemen
  • Mentale problemen
  • Slechte houding (gebogen, schouders naar voren)
  • Etc.

Maar dat is toch raar hoor ik je denken. Wat doe ik dan fout? Om die vraag te beantwoorden, moet ik iets uitleggen over de werking van onze ademhaling. Zoals we allemaal wel weten hebben de meeste van onze organen en onze spieren zuurstof (O2) nodig om te kunnen functioneren.

Die zuurstof ademen we in via onze longen. In de longen bevinden zich de longblaasjes, waar zuurstof wordt afgegeven aan het bloed en koostofdioxide (CO2) wordt afgegeven aan de lucht in de longen. De O2 hecht zich aan hemoglobine in het bloed en de CO2 wordt uitgeademd. Dit mag je meteen weer vergeten. Wat je moet  onthouden is dit!

CO2 en O2 hebben elkaar nodig. CO2 is niet alleen een afvalproduct. CO2 is nodig in het bloed om de zuurstof weer los te koppelen van hemoglobine. Als je onvoldoende CO2 in je bloedbaan hebt dan kun je naar adem happen tot je blauw ziet de zuurstof in je bloed gaat niet terechtkomen bij je organen en spieren. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij hyperventilatie. Je ademt dan veel te veel CO2 uit, waardoor de zuurstof onvoldoende wordt afgegeven aan je spieren en organen. Terwijl die zuurstof dus wel in je bloed aanwezig is. 

Het gaat dus om een goede balans tussen O2 en CO2. Deze balans is bij veel mensen verstoord. Dit komt bijvoorbeeld doordat we door onze mond ademen in plaats van door onze neus of doordat we (bijvoorbeeld door stress) veel te veel ademen. Als je via je mond ademt verlies je teveel CO2, hetzelfde gebeurd als je oppervlakkig en veel/vaak ademt. 

De grap is dat als je op je ademhaling gaat letten – wat ik de afgelopen weken heb gedaan – dat je ademhaling dan heel vaak niet optimaal is. Let er maar eens op. 

Boksen is een mooi voorbeeld. Gerard zegt vaak tegen mij at ik mijn mond dicht moet doen. Weet ik wel, maar klaarblijkelijk ga ik via mijn mond ademen als ik mij concentreer of inspan. En hij heeft gelijk. Je kunt het zelfs zelf voelen. Probeer maar een consequent via je neus te ademen tijdens het sparren. Je zult merken dat er dan veel meer kracht in je stoten komt. Vooral als je tijdens je stoot krachtig uitademt via je neus overigens. 

Beter ademen is relevant voor ons allemaal. Concreet kan het je helpen om je slaap te verbeteren, je houding en bij voorbeeld je energie niveau.

De algemene tip is adem altijd door je neus en probeer minder vaak (rustiger) te ademen. Hierdoor verbetert de balans tussen O2 en CO2 en ontspan je tegelijkertijd. 

De komende weken zal ik tijdens de trainingen steeds wat oefeningen met jullie doen. Als jullie dat leuk vinden natuurlijk.