4 simpele manieren om te stoppen met je uitstelgedrag (zonder wilskracht).

We stellen allemaal wel eens dingen uit die we eigenlijk wel zouden moeten doen.  En meestal balen we daarvan. Want het is zo onlogisch. Waarom zou je in godsnaam iets niet doen want goed voor je is?

Nou simpel, zo zijn we nou eenmaal gebouwd.

Of je het nu fijn vindt of niet, veel van je gedrag wordt gestuurd (onbewust) door je limbisch systeem. Dit is het oudste deel van je hersenen – noemen we ook wel reptielenbrein. Je reptielenbrein zorgt dat je overleeft; honger? Eten! Bang? Rennen! Angstig? Niets doen, stapje terug! Het reptielenbrein leeft in het hier en nu.

Wil je iets nieuws of spannends proberen? Je reptielenbrein zal proberen je tegen te houden. Gelukkig heb je nog je neo cortex (een nieuwer deel van je brein), waarmee je beslissingen neemt die je toekomst betreffen.

Je reptielenbrein en je neo cortex zijn continue bezig met een wedstrijdje handje drukken. Helaas wint je reptielenbrein vaak. Omdat deze beslissingen volledig automatisch (en dus onbewust) neemt.

Tenzij je iets bedenkt om je reptielenbrein het zwijgen op te leggen zit er niets anders op dan je reptielenbrein voor de gek houden.

Hoe dan?

  1. Nou bijvoorbeeld door te bedenken wat iets je in het hier en nu oplevert. Want alleen iets wat nu een goedgevoel geeft krijgt een OK van je reptielenbrein.

Een voorbeeld is sporten. Je weet dat een paar keer per week trainen goed voor je is, Maar op het moment dat je moet voelt het toch onaangenaam. De truc is om het leuker te maken. Ga bijvoorbeeld sporten met je beste vriend. Of als je joggen niet leuk vind, ga dan iets doen wat je wel leuk vind. Wandelen bijvoorbeeld. Alle beweging is beter dan geen beweging. 

2. Verklein je doelen tot dagelijkse taken die je makkelijk kunt doen.

Een boek schrijven? Vrijwel zeker dat je reptielenbrein dat uitstelt. Veel te ver in de toekomst en eng (ben je wel goed genoeg?). Maar iedere dag iets schrijven en dat bijhouden op een kalender (iedere dag een kruisje vormt een ketting, die je niet mag of wil verbreken).

Veel schrijvers gebruiken deze truc om hun reptielenbrein om de tuin te leiden. Één pagina per dag schrijven geeft een goed gevoel, dat wil je reptielenbrein wel in mee gaan. Plus, een pagina per dag is op jaarbasis ook een boek. 

3. Zorg dat je reptielenbrein niet mee kan doen

Automatiseer zoveel mogelijk dingen in je leven. Als je reptielebbrein geen beslissing hoeft te nemen, dan kan hij het ook niet uitstellen. Zo kun je bijvoorbeeld die gezonde lunch ’s avonds al klaar maken. Ook je kleren kun je voor de volgende dag al klaarleggen. Als je alle apps en notifications van je telefoon gooit, dan hoef je geen beslissing nemen om er al dan niet naar te kijken.

4. Leer jezelf de 5 minuten regel aan

Als je voelt dat je iets niet wilt doen of wilt uitstellen, maak dan met jezelf de afspraak dat je het toch 5 minuten gaan doen. Meestel zul je merken dat je dan toch de hele taak gaat volbrengen. Je reptielenbrein heeft de pest aan dingen die vervelend zijn en lang duren. Maar iets vervelends een paar minuten doen? Dat is wel te doen.

Kom op, pak die bezem

Er was eens een tijd waarin het verplicht was om je stoepje te vegen. Nu vinden we dat betuttelend en is deze wet afgeschaft. Ik vind dat jammer, want op verschillende plekken in mijn wijkje  zijn de stoepen levensgevaarlijk glad heb ik vanmorgen gemerkt. Ik moest echt uitkijken om niet glibberend en bibberend een haven in te glijden. 

Als wij stoere boksers nu eens het goede voorbeeld geven door ons stoepje sneeuw- en ijsvrij te maken? En als je dan toch bezig bent, dan kun je meteen een aantal oefeningen doen met je bezem om je schouders wat losser te maken. 

Hier een aantal bekende en minder bekende oefeningen met bezem. 

Flexen

Pak je bezem met beide handen vast, met je knokkels naar voren en je armen recht. Beweeg de bezem met een soepele beweging vanuit je heupen omhoog tot boven je hoofd. Hoe hem daar een paar tellen vast en herhaal (keertje of 10?). Onthou. Je armen moeten recht blijven en je kunt het uitdagender maken door je handen dichter naar elkaar te bewegen.

Verlengen

Hou de bezem met beide handen achter je rug. Je knokkels weer naar voren gericht. Ga rechtop staan met je voeten in kleine spreidstand. Til dan je borstbeen op (borst vooruit). Draai je schouders naar achteren en trek je schouderbladen naar elkaar toe. Nu sta je mooi recht. Toch? Probeer nu de bezem zo hoog mogelijk op te tillen achter je rug. Hou vast en herhaal.

 Rollen

Hou de bezem voor je lichaam. Armen gestrekt. Handen op schouderbreedte en handplalmen naar voren. Til nu een arm zo hoog mogelijk op en ondersteun met de andere. Even vasthouden en daarna de andere kant op. Herhaal. 

Roteren

Hou de bezem achter je rug met een hand vast, de andere hand boven je hoofd. Beweeg de bezem nu op en neer. Moeilijker maak je het door je handen dichter naar elkaar toe te brengen.