Minder stress met Andy

Stress heeft een sterk negatief effect op je Parkinson symptomen. 
Ja, duh! Zeg je waarschijnlijk. Dat wist je al lang. 
Waarom ik het er dan toch over wil hebben? De wetenschap heeft dit verschijnsel ook ontdekt. Vorige maand is een artikel verschenen met de conclusies van een onderzoek onder 5000 Parkinson patiënten. Het zoals altijd dodelijk saaie artikel heb ik bij dit mailtje gevoegd. Wat ik altijd doe, is meteen doorbladeren naar de conclusies. 

Dat zijn er drie:

1.  Mensen met parkinson ervaren meer stress dan ’normale’ mensen

2.  Alle Parkinson symptomen worden erger tijdens stressvolle perioden

3.  Parkinson patiënten die aan mindfulness doen ervaren dat hun symptomen sterk verbeteren.


Dat is toch wel erg interessant. Zoals altijd staat er onderaan het artikel dat er meer onderzoek nodig is, maar ik geloof het zo wel! Voor mij is dit een goede aansporing om weer eens wat regelmatiger te mediteren.
Voor wie dat nog nooit gedaan heeft kan je ik je adviseren om eens te proberen en te starten met monnik Andy Puddicombe. Andy heeft in 10 jaar een meditatie imperium uit te grond gestampt met als doel om meditatie toegankelijk te maken bij iedereen. Bij Andy geen vaag gedoe, maar gewoon hele praktische oefeningen. Je hoeft niet veel te onthouden of te doen, Andy praat je met zijn prettige stem door alle oefeningen heen.


In de TED Talk legt Andy uit wat mindfulness is en hoe het het simpel heeft gemaakt. 
https://www.ted.com/talks/andy_puddicombe_all_it_takes_is_10_mindful_minutes?utm_campaign=tedspread&utm_medium=referral&utm_source=tedcomshare

Wil je oefeningen doen met Andy dan kun je zijn app downloaden in de appstore of de playstore. De app heet Headspace. Helaas moet je er wel voor betalen, maar hij is zijn geld zeker waard.

Heb je Netflix en wil je het eens gratis proberen. Headspace heeft ook een aantal oefeningen op Netflix staan.

Auteur: Henri

Mijn naam is Henri van der Dussen (1966). Ik heb zelf Parkinson en ben actief op zoek naar manieren om mijn symptomen zoveel mogelijk onder de duim te houden. Ik eet verstandig, vermijd stress zoveel mogelijk en sport fanatiek. Mijn doel is om mijn leven te leiden zoals ik het wil leiden. Ik ben ondernemer en organisatie adviseur, maar ook vader van drie kinderen en man van een geweldige vrouw. Ik reis graag, hou van sporten en nieuwe dingen doen. Parkinsonboksen is daar één van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *