Steal like a real parki

Beste boksers,

Een jaar of wat geleden kocht ik een boekje bij Donner met de prikkelende titel ‘Steal like an artist’. Dit boekje zette mijn romantische beeld van creativiteit helemaal op zijn kop. De meeste artiesten zijn geen originele denkers. Integendeel, ze jatten er vrolijk op los. Ze stelen zonder scrupules de goede ideeën van anderen. Ze voegen ideeën van anderen bij elkaar, gooien er hun eigen saus overheen en presenteren dit vervolgens als briljant en origineel.

Denk nu niet dat alleen drugs snuivende kunstenaars dit doen. Vergeet het maar! We stelen er allemaal lekker op los. Sporters, ondernemers en politici om maar wat beroepsgroepen te noemen. Wie het beste briljante ideeën van anderen weet te kopiëren en combineren wordt succesvol.

Dus sinds ik Parkinson heb ben ik zeer geïnteresseerd in wat anderen doen om hun symptomen onder controle te houden. Dat is nog niet makkelijk, want wie is de beste Parkinson patiënt. Sinds dit weekend heb ik antwoord op die vraag.

Er blijkt een neuroloog (Laurie K Mischley) te zijn die precies dit onderzoekt. Haar onderzoek is heel simpel. Ze laat parkinson patiënten ieder jaar een vragenlijst invullen over hun gezondheid en hun lifestyle (voeding, beweging en sociaal gedrag). Vervolgens kijkt ze bij wie de symptomen in de loop van de jaren erger worden of stabiel blijven. Daarna kijkt ze wat mensen die stabiel blijven anders doen dan de progressieve groep. In onderstaand plaatje corresponderen de groene bolletjes met echte parkinson patiënten. Door er statistiek op los te laten proberen de onderzoekers erachter te komen wat de groene bolletjes onderin het plaatje (weinig progressie) anders doen.

pastedGraphic.png

De resultaten zijn meer dan boeiend en voor mij ook hoopvol. In mijn volgende blog zal ik de belangrijkste inzichten voor jullie samenvatten. Kun je hier niet op wachten? Dan hier zo vast wat links.

Hier de onderzoeksresultaten in grafieken

https://livinghealthywithparkinsons.com/results

Hier haar onderzoekspagina (+link om mee te doen)

https://bastyr.edu/research/studies/complementary-alternative-medicine-care-parkinsons-disease-cam-care-pd

Hier haar verhaal op youtube

Auteur: Henri

Mijn naam is Henri van der Dussen (1966). Ik heb zelf Parkinson en ben actief op zoek naar manieren om mijn symptomen zoveel mogelijk onder de duim te houden. Ik eet verstandig, vermijd stress zoveel mogelijk en sport fanatiek. Mijn doel is om mijn leven te leiden zoals ik het wil leiden. Ik ben ondernemer en organisatie adviseur, maar ook vader van drie kinderen en man van een geweldige vrouw. Ik reis graag, hou van sporten en nieuwe dingen doen. Parkinsonboksen is daar één van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *