Stelen van de besten II

In mijn vorige blog heb ik wat verteld over het onderzoek van Laurie K. Mischley. Zij probeert te achterhalen wat parkinson patiënten die weinig of geen achteruitgang hebben anders doen. Lifestyle onderzoek is natuurlijk altijd moeilijk. Je vraagt de deelnemers aan je onderzoek namelijk om met behulp van vragenlijsten inzicht te geven in hun gewoonten. En zeg nou zelf, weet jij nog wat je gisteren gegeten hebt? Maar afgezien van deze beperking denk ik dat dit onderzoek goed in elkaar steekt. Omdat ze bij een gevonden statistisch verband ook onderzoekt wat dan de weten schappelijke verklaring zou kunnen zijn. Dus als ze bijvoorbeeld een verband vind tussen weinig progressie en ‘pak m beet’ het slikken van het supplement Q10 dan onderbouwd ze ook waarom dit zou kunnen helpen. 

OK. Tada! Dit adviseert zij op basis van haar onderzoek:

 1. Blijf nieuwe dingen leren

  Dit adviseren heel veel neurologen (bv Erik Scherder in Nederland). Je hersenen zijn in staat om nieuwe verbindingen te maken die de parkinson symptomen tegengaan. Maar dan moet je je hersenen wel stimuleren om dit te doen door iets nieuws en uitdagends te gaan leren. Bijvoorbeeld drummen, frans leren of boksen natuurlijk.
 2. Maak nieuwe vrienden

  We zijn sociale dieren. Door ons te omringen met vrienden en familie voelen we ons veilig en maken we allerlei ‘geluks’ hormonen aan (dopamine, oxytocine, endorfine etc.). Die hormonen maken we trouwens ook aan bij (team)sporten. Boksen en knuffelen dus!
 1. Bewegen, bewegen, bewegen

  Zorg dat je vijf tot zeven dagen per week echt actief bent. Het hoeft niet altijd vreselijk fanatiek, maar je hartslag moet wel omhoog. Daarnaast adviseert ze om oefeningen te doen die het ‘langzamer en kleiner’ worden van bewegingen tegengaan. Bijvoorbeeld opstaan van een lage bank gaat moeilijk omdat we de beweging te klein maken en te weinig vaart maken. Je moet dus grote en snelle bewegingen oefenen. Denk aan boksen of squats.
 2. Eet vegan

  Groenten, fruit en noten. Liefst biologisch én geen zuivel. Steeds meer onderzoekers (ook Bas Bloem) linken Parkinson direct aan het gebruik van pesticiden. Het zo veel mogelijk voorkomen dat je pesticiden binnen krijgt lijkt dus een verstandige keuze. Zorg daarnaast dat je flavonoïden binnen krijgt die hebben een beschermende werking voor je hersenen. Ze zitten in bessen en groene thee.
 3. Neem supplementen

  Er zijn aanwijzingen dat de volgende supplementen de progressie afremmen; Glutathion, Q10, kurkuma en DHA (Omega 3).
 4. Laat je testen

  Bij je huisarts kun je laten testen of je wel voldoende nutriënten opneemt uit je voeding. Veel Parkinson patiënten hebben een tekort of teveel aan; vitamine D, B12, B11, B6, Omega 3, Urinezuur, Omega 6
 5. Optimaliseer de opname van Levodopa

  Iedereen weet natuurlijk wel dat je een uur voor en een uur na het innemen van Levodopa beter niet kunt eten (zeker geen voedingsmiddelen met proteïne), maar ik kwam ook nog de tip tegen om Levodopa in te nemen met wat vitamine c. En verrek… ik heb het gevoel dat de Levodopa daardoor langer werkt.

Auteur: Henri

Mijn naam is Henri van der Dussen (1966). Ik heb zelf Parkinson en ben actief op zoek naar manieren om mijn symptomen zoveel mogelijk onder de duim te houden. Ik eet verstandig, vermijd stress zoveel mogelijk en sport fanatiek. Mijn doel is om mijn leven te leiden zoals ik het wil leiden. Ik ben ondernemer en organisatie adviseur, maar ook vader van drie kinderen en man van een geweldige vrouw. Ik reis graag, hou van sporten en nieuwe dingen doen. Parkinsonboksen is daar één van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *