Sporten moet!!

Maar waarom eigenlijk? Voor het antwoord op die vraag moeten we terug naar onze oorsprong. Wij mensen zijn ooit op twee benen gaan lopen. De meeste parkinson patiënten zijn zich er wel bewust van dat dit een heel bijzonder kunststukje is. Het vereist een enorme hoeveelheid coördinatie van de hersenen om het lichaam in balans te houden op twee ledematen. Tel daarbij op dat we ook nog eens heel kwetsbaar zijn in de natuur, want we beschikken niet over bijzonder veel kracht of natuurlijke wapens (klauwen, tanden, gif etc.). Die kwetsbaarheid maakte dat we ook nog eens scherp onze omgeving in de gaten moesten houden. Wetenschappers denken dat we onze grote en krachtige hersenen ontwikkeld hebben door de uitdaging die lopen op twee benen in een zeer gevaarlijke omgeving met zich meebracht. De prijs die we betalen voor ons krachtige brein is echter hoog. Ons brein verbruikt namelijk zeer veel energie. 

En daar ligt de sleutel tot het antwoord op de vraag waarom je moet sporten. Lichamelijk zijn we lang niet meer zo actief als we ooit waren toen we nog in gevaarlijke omstandigheden probeerden te overleven. Zeker als we ouder worden doen we steeds minder een beroep op onze fysieke mogelijkheden én daarmee wordt ook ons brein minder uitgedaagd. Het gevolg is dat onze spieromvang afneemt én dat ons brein minder nieuwe verbindingen aanmaakt. De natuur is nu eenmaal zo dat geen energie gestoken wordt in zaken die niet gebruikt worden. “Use it or lose it” zeggen de Amerikanen zo mooi. 

Door te sporten en tegelijkertijd een cognitief beroep op je hersenen te doen ga je achteruitgang van lichaam en geest tegen. 

Sporten waarbij je veel moet nadenken, je omgeving in gaten moet houden en veel informatie moet verwerken doen het meest voor je lichamelijke en geestelijke conditie. Dit is de reden dat boksen zo goed werkt voor parkinson patiënten. Niet alleen werk je tijdens bokstraining continue aan je balans, tegelijkertijd moet je scherp reageren op wat er in je omgeving gebeurd. 

Wil je meer weten? Lees dan dit artikel of bekijk deze video over parkinson boksen. 

Auteur: Henri

Mijn naam is Henri van der Dussen (1966). Ik heb zelf Parkinson en ben actief op zoek naar manieren om mijn symptomen zoveel mogelijk onder de duim te houden. Ik eet verstandig, vermijd stress zoveel mogelijk en sport fanatiek. Mijn doel is om mijn leven te leiden zoals ik het wil leiden. Ik ben ondernemer en organisatie adviseur, maar ook vader van drie kinderen en man van een geweldige vrouw. Ik reis graag, hou van sporten en nieuwe dingen doen. Parkinsonboksen is daar één van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *